grunden till saffransdeg



För ca 30-40 bullar

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör eller margarin
5 dl standardmjölk
250 gram kesella
2 kuvert saffran (a 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1-2 ägg till pensling

Gör så här:

sätt ugnen på 225 grader.
smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt ca 37 grader ;)
Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesellan,saffran, socker och salt.
Arbeta in mjölet i degen och knåda så att degen blir smidig,den ska släppa från bunkens kanter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen slät och mjuk på mjölat bakbord.


*saffransbullar med kanelsmör*



Fyllningen:

125 gram rumsvarmt smör
3-4 tsk kanel
1 ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
dela degen i två lika stora delar och kavla ut varje del till ca 35 *gånger* 60 cm stora degplattor.
Blanda rumsvarmt smör och kanel och bred ut på degplattorna.
Rulla ihop från långsidan och skär bullar av längden.
Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa ca 35 minuter.
pensla bullarna med ägg och strö på lite pärlsocker på varje bulle.
Grädda mitt i ugnen tills bullarna fått färg ca 8 min.




innan ugnen :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0